A bɔra · Bambara
China VAT: Is Interest on Late Payment for Goods Subject to VAT?
A practical ChinaMNC guide for foreign founders: interest charged when a buyer pays late under a goods sales contract is part of the sales amount and subject to VAT at the goods rate, per the Chinese VAT Law and a State Taxation Administration answer.
Why late-payment interest matters for foreign founders in China
When a foreign founder registers a company in China and sells goods to customers, the sales contract may include a late-payment clause. If the buyer pays after the agreed deadline, that clause can entitle the seller to charge interest. A common question follows: does that interest need to be treated as VATable turnover? The State Taxation Administration (STA) addressed this exact question in a published answer dated 23 September 2026 on its website. The answer is practical for any foreign-invested company selling goods in China and issuing invoices for those sales.
What the STA said
The question put to the tax authority
A company had sold a batch of goods. The sales contract stipulated that delayed payment would attract interest. Because the buyer paid late, the company collected interest. The company asked whether that interest is subject to VAT.
The answer in brief
Yes. The STA explained that the interest is a charge arising from the goods sale transaction and is collected together with the purchase price. It therefore forms part of the related consideration obtained from a taxable transaction, must be included in the sales amount for the goods, and is subject to VAT at the rate applicable to sales of goods.
The legal basis: Article 17 of the VAT Law
The STA grounded its answer in Article 17 of the VAT Law of the People's Republic of China. Under that article, the sales amount means the consideration a taxpayer obtains from a taxable transaction that is related to it. It covers the full price corresponding to economic benefits in monetary and non-monetary form. It does not include output VAT calculated under the general method or VAT payable calculated under the simplified method.
For foreign founders, the key point is the breadth of the definition. The sales amount is not limited to the headline price on the invoice. It captures related charges connected to the taxable transaction. Late-payment interest tied to a goods sale falls within that related consideration.
How this applies in practice
- Interest follows the goods sale. The STA treated the interest as arising from the sale of goods and collected alongside the purchase price, not as a separate service.
- Include it in the sales amount. The interest must be counted in the sales amount for the goods, rather than being recorded outside the VAT base.
- Use the goods rate. VAT applies at the rate applicable to sales of goods, because the interest is part of that same taxable transaction.
- Keep the contractual link clear. The late-payment clause in the sales contract is the reason the charge exists; the STA's reasoning depends on that connection between the interest and the goods sale.
- Apply the statutory definition. Article 17's definition of sales amount, including monetary and non-monetary economic benefits, is the framework the STA applied.
Practical steps for foreign founders
Review sales contracts before signing
If your China entity sells goods and your contract includes a late-payment interest clause, plan for that interest to be part of the VAT base. The clause is commercially useful for protecting cash flow, but it also has a tax consequence that should be reflected in pricing and invoicing discussions.
Align invoicing and accounting
Because the STA treats the interest as part of the sales amount for the goods, your finance team should ensure that interest collected from a late-paying buyer is handled consistently with the underlying goods sale. The answer does not create a separate treatment for the interest; it folds the interest into the goods sale for VAT purposes.
Watch the exclusions
Article 17 excludes output VAT under the general method and VAT payable under the simplified method from the sales amount. Those exclusions concern the tax component itself, not related charges such as late-payment interest. Foreign founders should not read the exclusions as removing interest from the VAT base.
Document the transaction trail
Keep the sales contract, the payment records showing the delay, and the calculation of the interest. A clear trail helps demonstrate that the charge is connected to the goods sale, which is the link the STA relied on in its answer.
What this means for market entry and operations
For foreign founders setting up a company in China, VAT compliance often turns on details buried in commercial contracts. The STA's answer illustrates a broader principle: charges that arise from a taxable transaction and are collected with the price generally belong in the VAT base. Late-payment interest on a goods sale is one example. Companies that sell goods in China should build this into their contract templates, invoice workflows, and finance controls from the start, rather than treating interest as an afterthought.
The answer also shows how the STA applies the statutory definition in Article 17 to everyday commercial terms. Founders do not need to guess whether a charge is separate from the sale; the test is whether it is related consideration obtained from the taxable transaction. Where the contract ties the charge to the goods sale and the charge is collected with the price, the STA's published position is that it belongs in the sales amount.
Key takeaways
- Late-payment interest under a goods sales contract is connected to the goods sale and collected with the purchase price.
- Under Article 17 of the VAT Law, the sales amount includes related consideration in monetary and non-monetary form, excluding output VAT under the general method and VAT payable under the simplified method.
- The STA's answer states that such interest must be included in the sales amount for the goods and taxed at the goods rate.
- Foreign founders should reflect this in contracts, invoicing, and finance processes for their China entity.
This summary is based on information published by the relevant Chinese government website and is general information, not legal or tax advice.
Foreign founders who need support registering and operating a company in China can contact ChinaMNC on WhatsApp / WeChat at +86 153 1898 8535.